Reusable verpakkingen zijn in prijs verlaagd - ontdek nu het assortiment!

Recycling & Afvalverwerking

Hoe kunnen greenbox (biologisch afbreekbare) wegwerpverpakkingen het best worden verwijderd na gebruik? Wat betekent het als producten gecertificeerd composteerbaar zijn? Breekt bioplastic daadwerkelijk af in de natuur zonder schadelijk te zijn? Hoe verloopt de facturering met het duale systeem? Deze overwegingen begrijpen we goed en daarom hebben we wat informatie over het onderwerp afvalverwerking samengesteld. Als je nog meer vragen hebt, beantwoorden we die natuurlijk graag.

Gebruikte Verpakkingen: Restafval of Recycling?

Hoewel het in eerste instantie vreemd klinkt, luidt ons antwoord: beide zijn mogelijk. De verwerking van recyclebaar afval (gele zak, gele ton of verzamelcontainer voor verpakkingen) wordt in Duitsland geregeld via het Duale Systeem. Bedrijven in de recyclingindustrie zorgen voor inzameling, sortering en materiaalgeoptimaliseerde verwerking van verkoop- en wegwerpverpakkingen.

Echter, in de praktijk wordt niet alles gerecycled wat correct in de recyclebak wordt weggegooid. In feite wordt een groot deel van het recyclebare afval samengeperst tot afvalpellets die bijvoorbeeld door de industrie als brandstof worden gebruikt. Hierdoor wordt uiteindelijk een groot deel van het recyclebare afval verbrand, net als het afval dat via restafval wordt afgevoerd. Momenteel is de thermische verwerking van artikelen die zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen nog steeds de meest ecologisch verantwoorde vorm van verwerking. Hierdoor worden ze bovendien energetisch benut en wordt het aandeel fossiele broeikasgassen verminderd dat bij verbranding vrijkomt. Alleen de CO2 die tijdens het groeiproces van de plant uit de atmosfeer is opgenomen, wordt aan de atmosfeer afgegeven.

Zijn verpakkingen van bioplastic recyclebaar?

Ja, bioplastics zoals PLA zijn volledig recyclebaar. Een studie van het Fraunhofer Instituut voor Procestechniek en Verpakking toont aan dat ze tijdens het sorteerproces zuiver gescheiden kunnen worden van op aardolie gebaseerde kunststoffen. Momenteel zijn de hoeveelheden afgedankt bioplastic nog te klein om economisch rendabel gescheiden te worden. Volgens het Duitse Ministerie van Milieu worden er jaarlijks ongeveer 2,6 miljoen ton conventionele plastic verpakkingen gebruikt in Duitsland. Daarentegen wordt slechts ongeveer 0,3 - 0,5% van alle verpakkingen gemaakt van of met biogebaseerde kunststoffen. Als de hoeveelheid bioplastic in de toekomst echter toeneemt, zal er uiteindelijk een punt komen waarop de scheiding van conventioneel plastic ook interessanter wordt voor de afvalverwerkings- en recyclingindustrie. Tot die tijd is thermische verwerking ook de meest zinvolle optie voor bioplastics.

Is bioplastic echt biologisch afbreekbaar?

Ja, in de natuur composteert biogebaseerd plastic zoals polymelkzuur (PLA) in vergelijking met op aardolie gebaseerde kunststoffen binnen zeer korte tijd volledig. Er blijven, afgezien van natuurlijke organische grondstoffen, geen giftige reststoffen zoals anorganische verbindingen, chloor- / koolwaterstofverbindingen over. Waarom we desondanks afraden om ze via het GFT-afval af te voeren, leggen we uit in de volgende paragraaf.

Horen composteerbare verpakkingen bij het GFT-afval?

Vaak komt in onze artikelbeschrijvingen het bio-icoon voor DIN13432 voor. Dit betekent dat het artikel gecertificeerd composteerbaar is en binnen 90 dagen in een industriële composteerinstallatie tot gedefinieerde restmaterialen kan worden afgebroken. Veel composteerinstallaties werken echter in een kortere, soms slechts zes weken durende cyclus. Als gevolg daarvan heeft het GFT-afval daar slechts de helft van de tijd om uiteen te vallen tot zijn bestanddelen, en zijn de fragmenten te groot voor recycling. Vanwege de relatief kleine hoeveelheid volledig composteerbare verpakkingen en wegwerpservies is apart sorteren en aanvoeren naar gemeentelijke composteerinstallaties noch ecologisch noch economisch zinvol. Hoewel compostering op het eerste gezicht als de beste verwerking lijkt, omdat natuur weer in natuur wordt omgezet, is het momenteel niet de meest zinvolle oplossing. Want zelfs compostering in een industriële installatie vereist op zijn beurt energie en het hele proces verbruikt middelen.

Om deze redenen raden we ook voor deze verpakkingen de verwijdering via het recycle-afval met daaropvolgende thermische verwerking aan.

Een paar woorden over het Duale Systeem

Het Duale Systeem bestaat uit een aantal bedrijven die door de producenten van verkoop- en wegwerpverpakkingen worden betaald voor de juiste verwijdering respectievelijk recycling ervan. Producenten van verpakkingen zijn degenen die de gevulde verpakkingen aan de consumenten leveren. De te betalen verwijderingskosten zijn afhankelijk van het materiaaltype en het gewicht van de verpakking. De recyclingindustrie is winstgericht en momenteel is de verpakking recycling in Duitsland gericht op op aardolie gebaseerde kunststoffen, die nog steeds in grote hoeveelheden worden geproduceerd en blijven toenemen. Het is daarom duidelijk dat zowel private als gemeentelijke verwijderings- en recyclingbedrijven zich nog moeten aanpassen aan biogebaseerde verpakkingen en kunststoffen. Dit is een proces dat in 2009 is gestart met de herziening van de verpakkingsverordening, maar nog niet is afgerond. Als de hoeveelheden biogebaseerde kunststoffen in de materiaalstroom toenemen, zal ook de economische levensvatbaarheid van recycling en de recyclingketen voor bioplastics positief evolueren.

Hoe kun je afrekenen met het "Duale Systeem"?

We ondersteunen je graag als producent van greenbox-verpakkingen bij het afrekenen met het Duale Systeem. Als je wilt, kunnen we direct de ontstane verwijderingskosten voor je afrekenen met onze partner Noventiz. Neem gewoon contact met ons op.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, vind je hier een interessante vraag en antwoord database van DSD GmbH. Noventiz is een van de partners van het Duale Systeem.

Je dorst naar kennis is nog niet gelest? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Meld u aan voor onze Duitse ecobiopack-nieuwsbrief voor meer informatie, nuttige tips of spannend productnieuws. Krijg 10 % extra korting¹ op je volgende bestelling.

Uw registratie kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Je bent succesvol geregistreerd.

¹Verwijderbaar vanaf een aankoopwaarde van €50 en eenmalig als nieuwsbriefabonnee:in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Uitschrijving is te allen tijde mogelijk.

Uw voordelen:
  • Exclusieve aanbiedingen voor abonnees
  • Opwindend nieuws
  • Nuttige tips
  • Nieuwe producten