Waarom zou ik voor een duurzame label kiezen?
Volgens de federale bosinventarisatie heeft Duitsland ongeveer 11,4 miljoen hectare bosgebied - d.w.z. iets minder dan een derde van Duitsland bestaat uit bos. Dat lijkt misschien veel, maar in verhouding tot het voormalige bosbestand is het eigenlijk weinig. Daarnaast hebben de Duitse bossen de afgelopen jaren te lijden gehad van ernstige droogte. Te weinig water maakte veel bomen vatbaar voor de schorskever. Daarom worden deze bomen, voordat ze vergaan, gekapt en als grondstof gebruikt.
Laverend tussen economische belangen, typische boomziekten, ongedierte, weersomstandigheden (storm of droogte) moet ervoor gezorgd worden dat er net zoveel jonge bomen kunnen teruggroeien als er bomen ziek of gekapt worden.
Gelukkig blijkt uit cijfers van het Bondsministerie van Voedsel en Landbouw uit 2013 dat er in Duitsland meer bomen teruggroeien (122 miljoen kubieke meter per jaar) dan er gekapt worden (76 miljoen kubieke meter per jaar).
Helaas is dit niet in elk land het geval. Over het algemeen worden er steeds meer gebieden vrijgemaakt voor grond- en landbouwgebruik. Hoewel er wereldwijde projecten zijn om ontboste en geërodeerde gebieden te herstellen, zoals de "Bonn Challenge", kunnen deze, ondanks politieke steun, niet veel veranderen aan deze negatieve trend. In tijden van schaarse hulpmiddelen wordt het daarom steeds belangrijker om te weten waar de grondstoffen vandaan komen en of er gewerkt wordt aan alternatieven.
Om het overzichtelijk te houden, hebben we alle producten afkomstig uit duurzame bosbouw voorzien van een icoontje. Deze icoontjes geven aan dat de fabrikanten van de producten een FSC®-label, PEFC-label of een vergelijkbaar label hebben.